Rise of the Ronin - první dojmy z hraní očekávané samurajské akce
i Zdroj: PlayStation
Preview Rise of the Ronin Článek Rise of the Ronin - první dojmy z hraní očekávané samurajské akce

Rise of the Ronin - první dojmy z hraní očekávané samurajské akce

Dominik Tománek

Dominik Tománek

11. 3. 2024 23:00

Dlouho očekávané samurajské dobrodružství z drsného období Japonska se konečně blíží k vydání. My jsme dostali možnost zahrát si první dvě hodiny hry.

Reklama

Tvůrci ze studia Team Ninja, kteří stojí za hrami jako Wo Long: Fallen Dynasty nebo Nioh se rozhodli vstoupit do pro ně zatím neprobádaných vod. Narozdíl od předchozích dvou zmíněných her totiž Rise of the Ronin neobsahuje prvky magie, ale pracuje s více „reálným“ přístupem. Nečekejte však žádný simulátor. I tady se totiž autoři rozhodli přejít k přístupnějšímu zpracovaní, ať už nastavením obtížnosti, otevřeným světem nebo akčnějším pojetí hratelnosti, které nechává vzpomenout na hry jako Ghost of Tsushima nebo sérii Assassin's Creed.

Politický chaos v Japonsku 

Rise of the Ronin se odehrává v Japonsku roku 1863 a hráči v ní ovládají bezejmenného rónina (samuraj bez pána), který působí jako žoldnéř. Hra je zasazena uprostřed období známého jako „Bakumatsu”. Deset let předtím skončila staletá izolace Japonska díky příjezdu amerických „černých lodí“ vedených velitelem Matthewem Perrym, čímž začala dlouholetá transformace země od militaristické vlády šógunátu Tokugawa k modernizovanému císařství. Režisér hry Fumihiko Yasuda ostatně zmínil, že tento střet Východu a Západu a následný politický a společenský chaos byl nejzajímavějším a nejbouřlivějším obdobím japonských dějin. K vyzkoušení jsme dostali přibližně první dvě hodiny hry, kde se seznámíte s hlavní postavou a jejím společníkem/společnicí a příběhem, který propojuje váš osud s politickým děním v Japonsku. Nerad bych zabíhal do přílišných podrobností, ale už v první dvě hodiny jsou plné zvratů, které vás budou „nutit“ hrát dál. 

Rise of the Ronin - první dojmy z hraní očekávané samurajské akce
i Zdroj: Dominik Tománek/Hrej.cz

Už od začátku je jasné, že Rise of the Ronin vám nabídne mnohem více možností v přístupu k hraní. Můžete zvolit buď tichý přístup, kdy se pomalu plížíte a zničíte co možná nejvíce nepřátel bez zbytečné pozornosti. V některých částech hry se můžete z nepříjemné situace dokonce i „vykecat“. Na své si pak přijde typ hráče, který radši s mušketou přiběhne doprostřed kempu a začne mlátit katanou vše co se hýbe. Nemusí to ale zůstat pouze u katany, protože máte na výběr z osmi typů různých zbraní. Od dvou mečů až po kopí nebo revolver. Vše navíc můžete snadno kombinovat a měnit, nemusíte se tedy bát, že byste na začátku zvolili špatně a pak museli hrát se zbraní, která vám nevyhovuje. 

Kočky, kecání a sekání končetin

Podobně to pak funguje i se stromem dovedností. Při tvorbě postavy si totiž kromě velké možnosti vlastních vizuálních úprav, musíte zvolit i vaše „předpoklady“. Budete spíš charismatickým kecálkem, nebo radši půjdete cestou síly a velkého meče? Na výběr dostanete ze čtyř zaměření: síla, obratnost, charisma a intelekt. Každá z těchto vlastností má pak vlastní schopnosti, které můžete využít v boji. A u soubojů ještě zůstaneme. Podobně jako v Nioh hrají velkou roli postoje, které vám pomáhají bojovat s různými typy nepřátel. Jinak se jedná o klasické souboje, které můžete znát z tohoto žánru her. Někdy ale dokáží být opravdu brutální, ať už obtížností, nebo množstvím usekaných končetin. Ale nebojte se. Tvůrci dávají velký důraz na pomocníky, kteří vám během boje pomáhají a které můžete dokonce ovládat i vy. Uprostřed drsného souboje se tedy můžete přepnout na druhou postavu a zasadit protivníkovi nečekaný úder. Navíc to celé funguje velmi zábavně a plynule. 

Změnou oproti předchozím hrám je i otevřený svět, ve kterém se můžete pohybovat pomocí koně, rozkládacího kluzáku nebo vystřelovacím hákem. Díky němu se dostanete rychleji na střechu, případně ho můžete využít i v boji a po protivníkovi hodit barel plný hořlavin. Už první dvě hodiny ukázaly, že půjde o rozsáhlý svět plný vedlejších úkolů a aktivit. Ať už je to focení, mazlení koček nebo vybíjení darebáckých osad. 

Už první dvě hodiny ukázaly, že půjde o rozsáhlý svět plný vedlejších úkolů a aktivit.

Rise of the Ronin vychází 22. března tohoto roku exkluzivně na PlayStation 5.  

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama