Plynulý herní zážitek, aneb když vám snímky nestačí
i Zdroj: CD Projekt / CD Projekt Red
Novinka Plynulý herní zážitek, aneb když vám snímky nestačí

Plynulý herní zážitek, aneb když vám snímky nestačí

Komerční sdělení
25. 3. 2024 18:00

V životě každého náruživého hráče vznikají situace, které vyžadují řešení v podobě upgradu počítačové sestavy. Řeč je samozřejmě o neustále se zvyšujících hardwarových nárocích mnoha nových titulů, k jejichž hraní často potřebujete opravdu silný kus železa. Se současnými tituly se pojí i problematika snímkové frekvence, od jejíž výše se odvíjí celkový herní zážitek.

Reklama

Být hráčem není jednoduché. Vývojářská studia se neustále předhánějí v úsilí vytvořit co nejpropracovanější a nejrealističtěji působící tituly. Doba jde neúprosně kupředu a to, co bylo před dekádou nemyslitelné, se stává realitou. Obrovské, detailní a nádherné otevřené světy, které vás přenesou do zcela jiné dimenze, se staly domovem milionů herních nadšenců. Noční procházky ulicemi Night City, hlavního města neonově zářícího Cyberpunku 2077, hrůzu nahánějící lesní pěšina v Alan Wake 2 či tiché plížení mezi nakaženými v The Last Of Us Part I. To vše patří k nezapomenutelným herním zážitkům. Naprostá imerze ale přichází v momentu, kdy si náročné tituly můžete vychutnat v nejvyšším možném grafickém nastavení, a to současně s dostatečným počtem snímků, které zajistí plynulou a ničím nerušenou herní nirvánu.

Plynulý herní zážitek, aneb když vám snímky nestačí
i Zdroj: Epic Games Publishing / Remedy Entertainment

Standard dob minulých

Kolik snímků k plynulému hraní potřebujeme? Tato odvěká otázka je často předmětem vášnivých diskusí mezi herním osazenstvem. Zatímco někteří hráči tvrdí, že stačí třicet fps (frames per second / snímky za vteřinu), jiným se při pomyšlení na takto nízkou snímkovou frekvenci dělá nevolno. Standard v podobě rozlišení Full HD (1920x1080) a šedesáti fps je již dávno překonán. S příchodem obrazovek nabízejících vyšší rozlišení a rychlejší obnovovací frekvenci se stále více hráčů posouvá kupředu. Jako zlatý střed je mnohými aktuálně vnímáno rozlišení Quad HD, tedy 2560x1440, a to v symbióze s co nejvyšší snímkovou frekvencí. Každý hráč je nicméně jiný a co stačí jednomu, nebude vyhovovat druhému. Jakmile si ale zvyknete na vysoké snímky a rychlejší obnovovací frekvenci obrazovek, není cesty zpět. Kdo to zažil, ví. Pokud jste se se světem vysokých snímků prozatím nesetkali, máte se na co těšit. Z prvotního dojmu budete v naprostém herním šoku, což myslíme pouze v dobrém.

Snímková frekvence je předmětem vášnivých diskusí.

Na herní sestavu je nutno pohlížet jako na celek a při instalaci nového hardwaru to musíme brát v potaz. Obecně vzato se snímková frekvence váže primárně na výkon grafické karty, ale samozřejmě existují tituly a situace, které jsou více závislé na síle výpočtů vašeho procesoru. Vzájemná spolupráce těchto klíčových komponent je tudíž nasnadě. V případě, že vám požadavky nových titulů začínají dělat vrásky, oblíbená hra neběží podle vašich představ, musíte čím dál více snižovat úroveň grafických detailů a již delší dobu přemýšlíte o tom, jak se s tím vypořádat, máme pro vás řešení. Ať už se poohlížíte po upgradu či teprve hledáte vhodnou grafickou kartu do vaší nové sestavy, která posune herní zážitky na novou úroveň, z následujících grafických karet od společnosti PALiT si zcela jistě vyberete.

Malá, ale výkonná

S příchodem grafických karet NVIDIA řady GeForce RTX 4000 se mezi nadšenci začaly řešit rozměry těch nejsilnějších modelů. Majitelé menších počítačových skříní totiž museli čelit nedostatku místa. Pokud se mezi tyto jedince počítáte, preferujete menší a minimalistické skříně, ale přesto hledáte novou a výkonnou posilu pro vaše herní dobrodružství, nebojte se sáhnout po grafické kartě PALiT GeForce RTX 4070 Super Dual. Ta se s délkou 269,1 mm hravě vejde i do menšího prostoru, čemuž pomáhá i nižší profil chladiče, který si z vašeho PC uzme dva sloty. Malá, ale výkonná. Přesně tak lze tuto kartu popsat. Vysoký herní výkon ocení především milovníci aktuálních titulů, ale zkrátka nepřijdou ani uživatelé jiných graficky náročných aplikací. Díky 12 GB GDDR6X paměti, běžících na rychlosti 21 Gb/s, si tento kousek hardwaru poradí i s vyšším rozlišením. Jedná se o ideální volbu pro hráče, kteří disponují Quad HD obrazovkou s vysokou obnovovací frekvencí.

PALiT GeForce RTX 4070 Super Dual
i Zdroj: PALiT
PALiT GeForce RTX 4070 Super Dual

Samozřejmostí je v případě PALiT GeForce RTX 4070 Super Dual také přístup k technologiím Ray Tracing a DLSS 3. Karta je osazena dvojicí ventilátorů s technologií 0 dB. Pokud tedy na PC zrovna nehrajete, ale věnujete se méně náročným úkonům, karta bude zcela tichá. Díky klasickému černému designu a líbivému RGB osvětlení se tento model neztratí ani ve skříních s prosklenou bočnicí. Pro zapojení do základní desky je nutno disponovat slotem PCIe 4.0 x16. Doporučený výkon zdroje je výrobcem ustanoven na 750W a k napájení slouží 2x 8pin/1x 16pin PCIe konektor. Obrazovky připojíte pomocí jednoho HDMI 2.1a a tří DisplayPortů 1.4a. Grafickou kartu PALiT GeForce RTX 4070 Super Dual pořídíte za příjemných 15 999 Kč.

Plynulý herní zážitek, aneb když vám snímky nestačí
i Zdroj: PALiT

Když technologie pomáhají

Ačkoliv je důraz na plynulost u každého hráče vnímán jinak, množství snímků zcela jistě ovlivňuje herní zážitek jako takový. Žádný herní dobrodruh se do boje s oheň chrlícím drakem pravděpodobně nechce pouštět za doprovodu neustálého trhání obrazu, žádný závodník si nepřeje vybírat zatáčku bez dostatečně imerzivního pocitu rychlosti a žádný člen speciální jednotky nespoléhá na to, že se i přes nestabilitu snímků tentokrát opravdu trefí.

Když společnost NVIDIA v roce 2019 uvedla technologii DLSS, jednalo se o první výraznou vlaštovku na poli upscalingu. Postupem času se NVIDIA DLSS zdokonalovalo a nacházelo si cestu k čím dál většímu počtu vývojářů, titulů i hráčů. V současnosti se jedná o velmi užitečného pomocníka, který nejednomu hernímu nadšenci pomáhá k plynulejším zážitkům v podporovaných titulech. Ačkoliv DLSS nabízí několik režimů, pravděpodobně nejoblíbenějším z nich je režim Quality. Ten doporučujeme používat na obrazovkách s rozlišením Quad HD a výše. Režimy Balanced, Performance a Ultra Performance poté ocení spíše majitelé monitorů s opravdu vysokým rozlišením, a to z důvodu dopadu na kvalitu výsledného obrazu. Díky aktivaci NVIDIA DLSS hráči často docílí znatelného zvýšení snímkové frekvence, což je samozřejmě velmi příjemné a může to znamenat rozdíl mezi dobrým a špatným herním zážitkem.

Množství snímků ovlivňuje herní zážitek.

S vydáním grafických karet NVIDIA řady GeForce RTX 4000 přišla na svět již třetí verze, DLSS 3, kterou disponují oba námi zmiňované modely karet společnosti PALiT. Oproti předchozí verzi upscalingové technologie se nám v případě DLSS 3 do rukou dostává tzv. Frame Generation, tedy generování snímků na bázi umělé inteligence. Pro dosažení nejlepšího možného zážitku je v případě Frame Generation vhodné, aby byla vaše sestava schopna poskytnout solidní počet snímků i bez této technologie, a to z důvodu minimalizace odezvy. Díky Frame Generation se u mnoha titulů dostaneme na zcela jiné hodnoty snímků, což přijde vhod například v případě zapnutého Ray Tracingu, jehož kvalitu nelze např. ve zmíněném sci-fi dobrodružství Cyberpunk 2077 rozporovat. Milovníci opravdu nádherného vizuálu se tak v mnoha případech nemusí bát nízké snímkové frekvence a technologičtí nadšenci, kteří milují slovo benchmark, dostanou do rukou velmi zajímavou hračku.

Plynulý herní zážitek, aneb když vám snímky nestačí
i Zdroj: NVIDIA

Tato bestie se 4K nezalekne

Druhým modelem grafické karty, kterému se podíváme na zoubek, je PALiT GeForce RTX 4080 Super, a to v provedení GamingPro, GamingPro OC a JetStream OC. Tyto karty jsou určeny především opravdu náročným hráčům, kteří si již dávno potykali s rozlišením 4K, případně provozují ultraširoké monitory. Oproti PALiT GeForce RTX 4070 Super Dual zde nalezneme o 4 GB GDDR6X video paměti navíc, což se pro hraní v rozlišení 4K zcela jistě hodí. Paměti navíc uhánějí rychlostí 23 Gb/s. Zájemci musí počítat s větší délkou karty, která činí 328,9 mm. Vyšší je i profil chladiče, který místo dvou slotů ve skříni zabírá více místa v podobě 3.1 slotu. Chlazení zajišťuje trojice ventilátorů Gale Hunter, které stejně jako v případě PALiT GeForce RTX 4070 Super Dual disponují technologií 0dB.

Chlazení zajišťuje trojice ventilátorů Gale Hunter.

Provedení GamingPro a GamingPro OC disponuje taktéž RGB podsvícením. To nicméně nenajdete v případě verze JetStream OC, jejíž design spadá spíše do minimalistického sektoru, což ale někteří hráči mohou naopak ocenit. Pro zapojení do základní desky je nutno opět disponovat slotem PCIe 4.0 x16 a pro bezproblémový provoz je doporučován zdroj o výkonu alespoň 850W. Konektorová výbava je poté totožná s modelem PALiT GeForce RTX 4070 Super Dual, obrazovky tedy připojíte pomocí jednoho HDMI 2.1a a tří DisplayPortů 1.4a. Oproti předchozímu modelu si sice připlatíte, ale odměnou vám bude skutečně velká porce výkonu, která se nezalekne žádného současného titulu. PALiT GeForce RTX 4080 Super JetStream OC pořídíte za 27 890 Kč, PALiT GeForce RTX 4080 Super GamingPro za 28 790 Kč a PALiT GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC za 29 390 Kč.

PALiT GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC
i Zdroj: PALiT
PALiT GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC

Cesta vstříc vizuálnímu opojení

Výpravy do virtuálních světů jsou zážitkem, ke kterému se spousta z nás neustále vrací. Děláme to často a děláme to rádi. Z videoher se postupem času stalo přední interaktivní médium, ke kterému inklinují zástupci všech generací. Díky neustále se zlepšující grafické stránce titulů, z nichž některé atakují meze fotorealismu, se místy stírá tenká hranice mezi realitou a digitálním prostředím. Ne, ještě tam nejsme, ale blížíme se mílovými kroky. Nikdo přesně neví, jak budou hry vypadat za deset či dvacet let, již teď je na ně ale radost pohledět. Abychom jakožto hráči dokázali držet krok s vývojem, upgradu našich herních společníků se v průběhu let nevyhneme. Čas strávený s hrami si chceme co nejvíce užít, tak proč ne s maximálními detaily a s co možná nejvyšším počtem snímků. Ať už ale hrajete na jakékoliv sestavě, dobře se bavte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama