Kreativita je příliš riskantní, bude se sázet na jistotu, zaznívá z GDC ohledně budoucnosti videoher
i Zdroj: Epic Games
Novinka Kreativita je příliš riskantní, bude se sázet na jistotu, zaznívá z GDC ohledně budoucnosti videoher

Kreativita je příliš riskantní, bude se sázet na jistotu, zaznívá z GDC ohledně budoucnosti videoher

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

26. 3. 2024 10:35 2

Vývojáři a vydavatelé se v nejbližších letech přikloní k zavedeným značkám a nebudou zbytečně riskovat. Tak vidí nejbližší budoucnost zástupci vybraných firem, které aktivně působí v herní branži.

Reklama

  • Na GDC rezonovala otázka ohledně budoucnosti herního průmyslu
  • Oslovení zástupci vybraných firem naznačili, že se nebude příliš riskovat
  • Vydavatelé dají přednost zavedeným značkám, nebude příliš prostoru pro experimentování

Minulý týden se konala akce Game Developers Conference, která nabídla prostor pro prezentaci novinek, navazování obchodních vztahů či diskuzi o budoucnosti herního průmyslu, která je vzhledem k nepříznivé ekonomické situaci značně nejistá. Firmy na tuto skutečnost pochopitelně musí reagovat.

Náklady se stále navyšují, nikdy však není úplně jisté, že se daný projekt zaplatí, obzvlášť v případě nových značek, o nichž hráči ještě nikdy neslyšeli. Není se tedy čemu divit, když od lidí z herní branže zaznívá, že firmy nebudou ochotné riskovat a budou se soustředit spíše na zavedené série. 

Největší hrozba pro herní průmysl. Exšéf Playstationu ji vidí v Googlu a Amazonu
i Zdroj: Sony Interactive Entertainment

Největší hrozba pro herní průmysl. Exšéf Playstationu ji vidí v Googlu a Amazonu

Shawn Layden, mimo jiné bývalý prezident a CEO Sony Entertainment America, vidí jako jedny z největších hrozeb pro herní…

5. 9. 2023 12:55

„Videoherní průmysl nevyrostl tak, aby se vyrovnal rozpočtům,“ řekl v rozhovoru pro Bloomberg viceprezident Epic Games Saxs Persson, přičemž dodal, že se na trh ve větší míře budou dostávat tituly, v nichž se bude odrážet velká předvídatelnost. 

Persson také upozornil na aktuální náladu investorů, kteří nejsou příliš ochotní podporovat velké blockbustery s astronomickým rozpočtem, jelikož se s nimi pojí obrovské riziko. „Je to pro ně těžko předvídatelné, běh na příliš dlouhou trať. Příliš mnoho věcí se může pokazit.“

Také viceprezident Tencentu Martin Sibille připustil, že je v této době těžší riskovat. Sluší se dodat, že svůj názor opírá o 15 let zkušeností, které posbíral v Electronic Arts, zřejmě tedy ví, o čem mluví.

Spoluzakladatel společnosti Devolver Digital Nigel Lowrie je ale přesvědčen, že zase přijdou lepší časy. „Naší strategií je přečkat to, co se děje právě teď,“ přiznal. „Rizika tu stále jsou, ale nejsou tak vysoká, aby to znamenalo katastrofu.“

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama