Jak filmaři přivedli k životu bloatera v páté epizodě seriálu The Last of Us? Stačil vysoký herec a 40 kilo převleku
i Zdroj: HBO
Novinka Jak filmaři přivedli k životu bloatera v páté epizodě seriálu The Last of Us? Stačil vysoký herec a 40 kilo převleku

Jak filmaři přivedli k životu bloatera v páté epizodě seriálu The Last of Us? Stačil vysoký herec a 40 kilo převleku

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

13. 2. 2023 10:49

Netradičně už na konci minulého pracovního týdne vyšla nová epizoda seriálové adaptace The Last of Us. Ta byla posunuta kvůli dnešnímu (včerejšímu) Super Bowlu, zároveň pak zaujala zatím asi největší scénou s infikovanými. Tvůrci se skrz report magazínu Variety pochlubili, jak vznikala scéna s ikonickým bloaterem. Pokud jste epizodu ještě neviděli, pochopitelně v dalších řádcích najdete spoilery.

Reklama

  • Magazín Variety rozebral, jak vznikal bloater v seriálu The Last of Us
  • Ve čtyřicetikilovém převleku potřeném lubrikantem se pohyboval vysoký kaskadér

V páté epizodě seriálu se Joel s Ellie potýkají s novou hrozbou. Uvízli totiž v Kansas City, kde se spíše omylem stali nepřítelem číslo jedna místních drsných partyzánů, kteří nedávno svrhli vládu FEDRA. Tedy, jsou spíše nepřáteli číslo dva, skutečným cílem jsou totiž bratří Henry a Sam, které dobře znají i fanoušci původní hry. Situace vyeskaluje přepracovaným útokem na hlavní třídě s odstřelovací puškou, kde hrdiny tak trochu vysvobodí masivní útok infikovaných, netradičně vylézajících z obří díry v zemi.

Jak filmaři přivedli k životu bloatera v páté epizodě seriálu The Last of Us? Stačil vysoký herec a 40 kilo převleku
i Zdroj: HBO / Variety

Právě v ten moment se na scéně v seriálu poprvé objeví bloater. Ten v původním The Last of Us fungoval jako nejvyšší a nejobtížnější vývojová fáze infikovaného (druhý díl ukázal ještě jednu děsivější) a představoval maximální hrozbu, na kterou bylo potřeba vynaložit veškeré zásoby vražedných nástrojů. I když při jednom z pozdějších setkání stačilo bloatera střelit do nohy, když seskakoval z vyvýšeného místa, ale to je trik jen pro opravdové znalce…

O prvního seriálového giganta se postaral designér a maskér Barrie Gower. Ten má s podobnými projekty bohaté zkušenosti. V minulosti získal už čtyři sošky Emmy za práci na seriálové tvorbě a mezi jeho nejznámější monstra patří Noční král z Hry o trůny nebo Vecna ze Stranger Things. 

Bloater je kombinací praktických efektů a počítačové grafiky. Jeho roli si zahrál britský kaskadér Adam Basil, který odpovídal především výškou. V civilu má zhruba 198 centimetrů. Robustní houbovité tělo pak zajistil gumový oblek o hmotnosti necelých 40 kilogramů. Trikaři nejdříve vytvořili otisk Basilova těla a na základě něj pak vymodelovali jednotlivé části těla z molitanu a latexu. Ty lze pospojovat klasickými zipy, aby se oblek dobře oblékal a svlékal.

Pro lepší efekt během noční scény pak maskéři herce potřeli spoustou lubrikantu, aby bylo houbovité tělo patřičně slizké a lesklé. Zbytek efektů pak dotvořil počítač.

Na scéně se kolem bloatera pohybovalo dalších zhruba 10 clickerů a přes 40 klasických nakažených. Tým 65 maskérů tak prý celou armádu nepřátel pro natáčení připravoval více než pět hodin. Své role si zopakovali herci clickerů z druhé epizody, drobného clickera v autě zase zahrála teprve devítiletá gymnastka.

Obličejové masky prý u řadových monster fungují jako kukly, je tedy celkem jednoduché je sundat, aby se herci mohli napít a najíst. V případě zmíněných příšer, které dostaly před kamerou více prostoru, se ale muselo na maskách zapracovat více. Herci tak dostávali pěti až desetiminutové přestávky na osvěžení, po kterých jim zase maskéři na ústa připevnili falešné zuby.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama