X360 přišel o kultovní bondovku Zlaté oko
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka X360 přišel o kultovní bondovku Zlaté oko

X360 přišel o kultovní bondovku Zlaté oko

Jiří Bigas

Jiří Bigas

24. 8. 2016 12:52 7
Reklama

Na internetu se objevily záběry ze hry GoldenEye 007 od Rare původně pro konzoli Nintendo 64 ve verzi na Xbox 360. Populární bondovka z roku 1997 měla vyjít na Xbox Live Arcade, nikdy se tak ale nestalo.

Tuto informaci přinesl web Rare Thief a doplnil ji o půlhodinové video, na kterém můžete prozkoumat znatelná vylepšení, která hra prodělala. Akce měla dokonce nabízet populární možnost přepínat mezi moderní a původní podobou, kterou záznam rovněž demonstruje. Hru přitom očividně není třeba ani pauzovat a i když remasterovaný GoldenEye 007 pořád vypadá zastarale, kvalita textur je mnohem vyšší a celkově grafika docela prokoukla.

Nová verze měla běžet v 60 snímcích za sekundu. Pokud video není ve skutečnosti jen zdařilým podvrhem, čemuž zatím nic nenasvědčuje, nejeden fanoušek originálu se určitě při jeho sledování neubrání zklamání. Podle webu Unseen64 na XBLA verzi pracovali přímo Rare v letech 2007 a 2008. Jen pár měsíců před dokončením hry byl ale projekt z neznámých důvodů ukončen.

Zajímavé přitom je, že jen pár let nato na modernizovanou verzi Zlatého oka přeci jen došlo. V roce 2010 vyšla stejnojmenná hra (GoldenEye 007) na Wii a DS. Na starost ji měla studia Eurocom a n-Space. O rok později se pak tatáž verze s podtitulem Reloaded v lepší grafice objevila i na PS3 a Xbox 360. I když ani zdaleka nedosáhla věhlasu původní hry z roku 1997, zajímavé na ní je třeba to, že Pierce Brosnana vystřídal v roli agenta 007 Daniel Craig.

Za zmínku stojí i skutečnost, že duchovní nástupce Zlatého oka, akce Perfect Dark z roku 2000 se dočkala v roce 2005 nejen prequelu Perfect Dark Zero (jeden z launchových titulů pro X360), ale o dalších pět let později také remaku pro Xbox 360, jehož vydání nic nezhatilo. Za zrušením remateru GoldenEye 007 tak pravděpodobně stojí složité obchodní vztahy firem Rare, Microsoft, Nintendo a Activision, které se všechny musely na projektu dohodnout. Rare coby vývojáři, Microsoft jako jejich majitel, Nintendo v roli původního vydavatele a Activision v té době zase držel práva na hry podle Jamese Bonda.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama