Další úpravy lechtivého obsahu ve Fatal Frame
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Další úpravy lechtivého obsahu ve Fatal Frame

Další úpravy lechtivého obsahu ve Fatal Frame

Jiří Bigas

Jiří Bigas

21. 10. 2015 12:32 13
Reklama

Zdá se, že pátý díl série Fatal Frame, který v Evropě vychází pod jménem Project Zero: Maiden of Black Water, se musel vypořádat s více cenzurními zásahy, než jsme se včera domnívali.

Od naší poslední novinky na toto téma vyšlo najevo, že se úpravy s jistotou týkají i evropské verze, jak jsme se obávali s ohledem na video britské pobočky Nintenda. To lákalo na nové cudné bonusové kostýmy, které i z americké verze vytěsnily původní nemravné oblečky, jenž japonským hráčům dovolovaly dychtivě hltat virtuální půvaby hlavních hrdinek. Nintendo se ale s tímto krokem zřejmě nespokojilo a stříhalo dál.

Nezůstalo tak jen u kostýmů jako takových, ale i celých scén, ve kterých měly původně nějaké opodstatnění. Jak si všiml francouzský web Nintendo-Master, vzpomínková sekvence, v níž Miu Hinasaki pózuje fotografovi, se rovněž neobešla bez průvanu v šatníku. Všechna média se přitom shodně pozastavují na tím, jaký smysl a důvod mají podobně zbytečné zásahy ve hře, která je s erotickými motivy i bez nich stejně určena hráčům od 18 let.

V tomto konkrétním případě má navíc scéna v původní obnaženější podobě konkrétní důvod a nahota tu není zcela samoúčelná. Můžeme jen doufat, že tím zásahy do hry skončily a nedozvíme se o dalších podobných úpravách. Paradoxní je, že bez ohledu na to, jestli hrdinka pobíhá po scéně oblečená, nebo polonahá, nic z toho nezmění skutečnost, že hra se i tak lechtivými motivy jenom hemží. O to zbytečnější se taková autocenzura jeví.

Podívejte se na rozdíl mezi původní japonskou a evropskou verzí hry.

Na dalším videu z originálu můžete prozkoumat, jak “závadné” jsou tyto pikantní kostýmy a choulostivé detailní záběry na pohupující se hrudník jedné z titulních postav.

Coby fanouška japonských hororů mě fascinuje, že si někdo dává takovou námahu s úpravou obsahu pro dospělé, který není nijak morálně závadný a dospělého hráče stěží urazí, když se jedná jen o bonus a volitelný prvek. Bylo by opravdu zajímavé zjistit, co k tomu Nintendo na západě vede, když doma v Japonsku s nahotou problém nemělo. Možná bychom to ještě pochopili v případě prudérních USA, kde mnohdy větší problém představuje odhalený kotník a polibek mezi dvěma osobami stejného pohlaví než hektolitry krve stříkající z obrazovky.

Evropa je v tomto směru ale podle našeho mínění o mnoho osvícenější a zejména v umění, mezi které si dovolíme hry počítat, běžně nahotu a sexualitu zobrazujeme a tolerujeme. Stačí se ostatně podívat na otevřenost evropské kinematografie na tomto poli. Celá situace je ale o to absurdnější, že stejný obsah, a mnohdy mnohem odvážnější, se k hráčům na západě stejně dostane. Třeba už příští rok v případě titulu Dead or Alive Xtreme 3 od stejných autorů z firmy Koei Tecmo. Pokud by přitom tady chtěl někdo hru podobně “ošetřit”, nezbylo by z ní nakonec zřejmě vůbec nic.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama