well-played-1-0-videohry-hodnota-a-smysl
Novinka Well Played 1.0: videohry, hodnota a smysl

Well Played 1.0: videohry, hodnota a smysl

Marek Král

Marek Král

23. 5. 2009 21:15 2
Reklama

Zjevila se kniha, zjevila se v Metaverzu. Pojednává o nás, klade si otázky a sama si na ně odpovídá: Co je to hra? Co dělá dobrou hru? A co špatnou? Subkultura hráčů… jsme pořád subkulturou? Proč se ke hrám nepřistupuje jako ke knihám? Well Played 1.0: Video Game, Value and Meaning vznikla pod hlavičkou Drew Davidsona, profesora, producenta a nadšeného hráče interaktivních médií. Drew je rovněž ředitelem Entertainment Technology Center v Pittsburghu na Carnegie Mellon University, tudíž má k hraní opravdu blízko. Nu, a tady dostal nápad, že dá do kupy knihu o hrách a podrobí je vpravdě kritickému oku. Přizval si k tomu dalších 21 lidí „z oboru“, aktivní herní vývojáře, badatele, recenzenty, blogery a další vědátory, aby se hrám podívali pěkně na zoubek. Za cíl si kladou naučit čtenáře herní gramotnosti, ukázat, jak se dají jednotlivá díla chápat a interpretovat, vysvětlit, že hry mají doopravdy smysl, že to není jen vágní zábava několika pubescentů. A myslí to vážně. O tom ostatně svědčí i vypsané prameny na konci této 400 stránkové knihy. Vyjma zdrojů jako: Rock, Paper, Shotgun, Joystiq, IGN, Gamasutra nebo Edge, bych tam rozhodně nečekal jména C. G. Jung (Psychologie náboženství), Koichi Iwabuchi (Recentralizace globalizace: popkultura a japonský transnacionalismus), H. Hovanec (Hádankářův Ráj: od Rajské zahrady k počítačovému věku) a jiné kousky. Četně jsou zastoupena i jména nezávislých vývojářů a jejich titulů.

Kniha se dá zdarma stáhnout ve formátu .pdf (čistý text) či si ji můžete objednat za 31.76 euro, tedy nějakých 848 korun, plus poštovné. Placená verze má o 42 stránek navíc (nejspíš obrazový materiál) a je servírovaná v paperbacku. Snad netřeba pobízet dál…
…ale tak, ještě jaké hry se v knize probírají: Advance Wars, Bioshock, Bully, Civilization 4, Europa Universalis, Guitar Hero, Half-Life 2, Ico, Kingdom of Loathing, Legend of Zelda: Ocarina of Time, Metal Gear Solid 4, Mines of Minos, Parappa the Rappa, Passage, Phoenix Wright, Portal, Secret of Monkey Island, Shadow of the Colossus, Silent Hill 2, Super Mario Bros., Tempest, Ultima Underworld, World of Goo a Zork.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama